Μέσω στην Γιόγκα, σαν παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι, για να βελτιώσουμε μια στάση, η ευθυγράμμιση είναι το σημαντικότερο. Για να μπορούμε να αλλάζουμε οτιδήποτε (σώμα, σκέψη, συμπεριφορά…) πρέπει πρώτα να ξέρουμε πως και που είμαστε τώρα σε σχέση με το πώς και το που θέλουμε να είμαστε, έτσι δεν είναι;

Όταν δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι ζούμε σε ψευδαίσθηση. Νομίζουμε ότι είμαστε στη σωστή «στάση» (σωματική-νοητικήη ή ψυχική), όμως, στην πραγματικότητα, δημιουργούμε μπλοκαρίσματα και δεν αφήνουμε την ενεργεία να ρέει. Με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και να μη συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες στο σύνολο (εμείς-το νου-τη ψύχη και το περιβάλλον μας). Το μονό που κάνουμε είναι να ρισκάρουμε να βλάψουμε σοβαρά το εαυτό μας.

Για αυτό μην είστε σκληροί με το εαυτό σας, αφήστε το να μην είναι όπως νομίζετε ότι «πρέπει» να είναι. Αναρωτήστε το εαυτό σας: «Ποιος είπε ότι πρέπει να είμαι έτσι; Βασισμένα σε ποια κριτήρια το κρίνω και το θέλω;». Στην προσπάθεια σας να είστε όπως νομίζετε ότι «πρέπει» να είστε, χάνετε την ουσία, χάνετε το εαυτό σας, χάνετε το δικαίωμα να είστε διαφορετικοί και, σίγουρα, δεν αποδέχεστε στους άλλους το δικαίωμα να είναι διαφορετικοί.

Η ευθυγράμμιση είναι να είστε εσείς, διότι δεν υπάρχει σωστό-λάθος και οτιδήποτε βλέπετε ως ελάττωμα μπορεί να είναι δύναμη σε άλλες συνθήκες ή για κάποιος άλλος.

Όταν δεν είστε ευθυγραμμισμένοι παίζετε ένα ρόλο, δεν είστε το εαυτό σας και το καταπιέζετε, το ζορίζεστε. Στο τέλος θα χωρίσει από εσάς. Αν δεν αναγνωρίζετε το τι έχει ανάγκη ευθυγράμμιση, πως θα το ευθυγραμμίζετε; Πως θα βρείτε αυτή την ισορροπία την οποία σας προσφέρει και ηρεμία και δύναμη όταν πρέπει να ζορίζεστε για να την κρατήσετε.

Φανταστείτε τι θα έγινε αν θα πηγαίνατε για ταξίδι χωρίς να ελέγχετε το όχημα σας πριν να φύγετε (για να ξέρετε σε ποια κατάσταση είναι και ίσως να το περιποιείστε). Θα πήρατε το ριζικό να μη φτάσετε ποτέ στο προορισμό σας! Το ίδιο κάνετε όταν δεν είστε ευθυγραμμισμένοι.

Άρα, μη σας νοιάζει τόσο με ποιο όχημα θα ταξιδεύετε. Προτιμήστε να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του. Ώστε να μπορείτε να οργανώσετε το ταξίδι σας αντίστοιχα, και να είστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά διότι έτσι μονό θα φτάσετε εκεί που εστιάζεστε!


Κάλο μονοπάτι σε όλους.


16 September 2014