«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την επικοινωνία είναι η ψευδαίσθησή μας ότι έχει συμβεί.»
~ George Bernard Shaw ~

Κάποια άτομα πιστεύουν ότι ο Ν.Γ.Π. είναι μια σειρά από τεχνικές για να παραπλανήσουμε τους γύρω μας. Η απάντησή μου είναι ότι ο Ν.Γ.Π. μας κάνει να κατανοήσουμε την ευθύνη μας για την αλληλεπίδραση μεταξύ εμάς και του περιβάλλοντος. Διαβάζοντας κάποιες από τις προϋποθέσεις του, είμαι σίγουρη ότι η εικόνα που έχετε για το Ν.Γ.Π. θα αλλάξει.

Τι σημαίνει «παραπλανώ»; Πώς ξέρετε ότι δεν συμβαίνει κάθε στιγμή της ζωής σας; Ξέρουμε ότι είμαστε Ένα, πως ό, τι λέμε, κάνουμε, σκεφτόμαστε, παραπλανεί αυτόματα το σύνολο. Όταν χαμογελάμε ή υιοθετούμε μια γλυκιά φωνή για να πείσουμε κάποιον να κάνει κάτι, δεν παραπλανάμε; Όταν δεχόμαστε μια ιδέα από κάποιον άλλο, εκείνος δεν μας παραπλανεί; Αυτό γίνεται αυτόματα, συνειδητά ή ασυνείδητα, διότι επικοινωνούμε, και η επικοινωνία είναι μια άμεση αλληλεπίδραση.

Δεν μπορούμε να μην επικοινωνούμε, είναι η διαδικασία της αλληλεπίδρασης που υπάρχει, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Μαθαίνοντας κάποιες μεθόδους και τεχνικές ενδυναμώνετε την ελεύθερη βούλησή σας. Κατανοώντας πώς λειτουργεί η επικοινωνία, μπορείτε να την διαχειρίζεστε, διαλέγοντας τι, πώς και πότε αφήνετε κάτι να σας επηρεάζει. Η λέξη «επικοινωνία» σημαίνει αλληλεπίδραση με το περιβάλλον με όποιον τρόπο γίνεται. Εμένα μου αρέσει να συγκρίνω το Ν.Γ.Π. με τη Γιόγκα διότι: Υπάρχουν αρχές όπως το Yamas & Niyamas. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Σεβασμός για το μοντέλο του κόσμου των άλλων
  • Ο νους και το σώμα αλληλεπιδρούν. Δεν υπάρχει αποτυχία μόνο ανάδραση
  • Ό, τι κάνουμε είναι για να επιτύχουμε την εκπλήρωση.

Στόχος είναι οι αρχές να γίνονται τρόπος σκέψης και ζωής. Να είμαστε συγκεντρωμένοι στο εδώ και τώρα, να βρούμε το κέντρο μας, η προσοχή να είναι σε αυτό που κάνουμε τη στιγμή που το κάνουμε. Να βάλουμε στην άκρη αυτό που θεωρούμε σωστό ή λάθος, αυτό που νομίζουμε ότι ξέρουμε, ώστε να δούμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Να δράσουμε αντί να αντιδράσουμε, άρα να κάνουμε τα πάντα σαν να ήμασταν αρχάριοι. Έτσι δεν αφήνουμε τις υποθέσεις μας να μας μπερδεύουν.

Θέλει αυτοπειθαρχία, θέλει να παρατηρούμε πάλι και πάλι και πάλι… Κάθε φορά μπορεί να υπάρχει κάτι να μάθουμε.

Με τα εργαλεία του Ν.Γ.Π. αυξάνετε τη δύναμη και την ευελιξία του νου και της καρδιάς. Σε σχέση με τη Γιόγκα, η εξάσκηση του Ν.Γ.Π. αυξάνει τις επιλογές στάσεων του νου και αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές για το πώς να συμπεριφερόμαστε. Επίσης, με τη βοήθεια του Ν.Γ.Π. καθαρίζετε το νου με συνέπεια μια καθαρή ζωή.

Εξασκώντας τη Γιόγκα αυξάνετε την εσωτερική γαλήνη, ανοίγετε το νου και την καρδιά σας και ωφελείστε από πολλά άλλα.

Ο Ν.Γ.Π. συμπληρώνει όλα αυτά με την κατανόηση που προσφέρει όσον αναφορά το πώς γίνεται, πώς μπορούμε να το αντιγράψουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το καλό μας και για το καλό των άλλων. Έτσι κερδίζετε ευελιξία, επίγνωση της ευθύνης στην αλληλεπίδραση με τους άλλους, με τον κόσμο και με εσάς.

Ο Ν.Γ.Π. είναι μια γνώση.

Γράφει η Valerie Saier,
κάτοχος Master N.L.P. & Time Line Therapist,
δασκάλα Yoga, μέλος του Yoga Alliance
και του International Yoga Network